Toto je původní verze serveru ISPforum.cz se zachovaným plným přístupem a možností registrace nových uživatelů.

Mikrotik a DHCP

Návody a problémy s konfigurací.
nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Mikrotik a DHCP

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 9 months ago

Dobrý den,
mám ve stávající konfiguraci 2 MikroTiky zapojené "za sebou" - do prvního (750Gr3) je připojen internet (na eth01) a odděluje vnitřní síť té 750, od ještě jiné vnitřní (provoz LAN2 teče přes druhého mikrotika (který jej NATuje) do sítě prvního a odtud dál do internetu (prostě jsou jakoby dva NATy za sebou).Jejich adresy jsou takovéto:

Mikrotik 1(750Gr3):
LAN IP adresa (statická): 192.168.2.1

Mikrotik 2:
WAN IP (opět statická): 192.168.2.140

Komunikace normálně chodí jak má, ale na MikroTiku 1 vidím v "DHCP leases" připojení, kterému byla přidělena IP 192.168.2.200 a jeho MAC je shodná s eth1 na MikroTiku 2. Na MikroTiku 2 však v nastavení "DHCP Client" nic není, nevím tedy, proč si adresu vyžduje. Navíc se ta adresa (192.168.2.200) chová dosti divně - nejde na ni pingnout (ale na statickou IP MTIKA 1 = 192.168.2.140 jde).

Nevíte někdo kde by mohl být problém? Díky moc.
0 x

_zp
Příspěvky: 59
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod _zp » 9 months ago

To vypadá s největší pravděpodobností na proxy arp, ale může to být i omylem probridgované.
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 9 months ago

_zp píše:To vypadá s největší pravděpodobností na proxy arp, ale může to být i omylem probridgované.


Myslíte v Interfaces/General položka ARP? Tam je vždy "pouze" enabled. Nikde není nastaveno proxy-arp.
0 x

rsaf
Příspěvky: 1796
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod rsaf » 9 months ago

Jaký je u daného lease status? Když ho smažeš, objeví se znova?
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 9 months ago

rsaf píše:Jaký je u daného lease status? Když ho smažeš, objeví se znova?


Je tam status D (=dynamic). A ano, po smazání se objeví znovu.
0 x

rsaf
Příspěvky: 1796
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod rsaf » 9 months ago

status by měl být ve sloupci status - něco jako bound, dynamic...
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 9 months ago

rsaf píše:status by měl být ve sloupci status - něco jako bound, dynamic...

Omlouvám se, status je "bound" a ano, když tu leasu smažu tak se objeví znova (po vypršení LeaseTime).
0 x

Daxxim
Příspěvky: 421
Registrován: 8 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 9 months ago

Hoď sem exporty konfigurací obou mikrotiků, z toho by mělo být jasný kde máš chybu.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 9 months ago

Dobrý den, omlouvám se, ale dostal jsem se k tomu až teď. Mezi tím jsem stihl vypozorovat, že ona "záhadná" DHCP lease se objevuje "náhodně". Např. teď tam dva dny nebyla a když jsem tam vlezl teď ´, tak tam je. Níže dávám pro "důkaz" výstřižky z winboxu.

Zde je vidět připojená lease na MikroTiku 1:
leasa v MikroTiku 1.PNG
Zde je vidět připojená Lease z MAC, která je souhlasná s eth01 na MKtik 2
leasa v MikroTiku 1.PNG (15.35 KiB) Zobrazeno 1337 x


Tady je vidět, že to shodná MAC, jako má eth01 na MikroTiku 2
MAC eth01 na MTik 2.PNG
Mac adresa eth01 na MTik 2
MAC eth01 na MTik 2.PNG (15.49 KiB) Zobrazeno 1337 x


Konfigurace DHCP client na MikroTiku 2:
dhcp client na MikoTiku 2.PNG
Prázdný DHCP Client na MKtik 2
dhcp client na MikoTiku 2.PNG (8.1 KiB) Zobrazeno 1337 x


Daxxim píše:Hoď sem exporty konfigurací obou mikrotiků, z toho by mělo být jasný kde máš chybu.

Ty konfigurace úplně kompletní?
0 x

ludvik
Příspěvky: 4491
Registrován: 9 years ago

Příspěvekod ludvik » 8 months ago

Když ji nedáš kompletní, tak nebudeme vědět, jak to máš zkonfigurované.

Nemáš tam náhodou zapnutou funkci "Detect internet"?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

nosek.tomas2004
Příspěvky: 14
Registrován: 11 months ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 8 months ago

ludvik píše:Když ji nedáš kompletní, tak nebudeme vědět, jak to máš zkonfigurované.

Nemáš tam náhodou zapnutou funkci "Detect internet"?

Ano, ta funkce tam zapnutá je, ale nevidím důvod, proč by si "žadal" o další IP, když jednu statickou v té síti už má.
0 x

ludvik
Příspěvky: 4491
Registrován: 9 years ago

Příspěvekod ludvik » 8 months ago

V tomto případě pouze teoretizuji: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Detect_internet

interface can obtain (or has obtained) an address from DHCP (does not apply if DHCP server is also running Detect Internet on the DHCP server interface).


Ono jinak nechápu, proč by měl systém bez DHCP klienta dostávat IP od DHCP serveru. Fakt ne.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 0 hostů